Pastrav in stil mediteraneean

Partea I: Se iau 2-3 pastravi mijlocii, se curata de solzi si se eviscereaza. Pe exterior se sareaza si pipereaza, iar in interior se pune putin usturoi tocat si un pic de rozmarin. Se prajesc intr-o tigaie cu putin ulei, cam 5-7 minute, intorcandu-i macar o data de pe o parte pe alta, pana capata o tenta un pic aurie. Teoretic ar trebui scosi pe un servet absorbant, dar nu consider ca e cazul si eu i-am lasat acolo in tigaie, ca nu am pus foarte mult ulei.

Partea II: Intr-o tigaie un pic mai adanca se calesc in ulei de masline, pe rand: usturoi tocat, apoi ceapa solzisori (merge si praz sau ceapa verde sau amestec).

Se adauga 3-4 boabe de capere (optional, al meu e innebunit dupa ele, insa atentie sunt cumplit de sarate). Urmeaza vreo 7-8 ciuperci taiate feliute si la urma o rosie mica sau jumatate din una mare, taiata cubulete. De condimentat, eu am pus busuioc si piper, la urma de tot merge super niste patrunjel proaspat tocat peste. Am lasat tigaia acoperita (dar nu e musai) vreo 10 min sa se faca ciupercile, apoi am adaugat pastravii prajiti peste si am mai lasat 5 minute, intorcandu-i o data in tigaie.

Partea III(facultativ): Tot din cauza poftelor Regelui de Pica, am facut si un sos de praz (inventia mea:D). Se taie cam 8 cm de tulpina de praz solzisori si e super daca se amesteca si cu ceapa verde, daca nu cu un pic de ceapa normala, ca sa nu iasa foarte dulce. Se caleste rapid amestecand intr-un sfert de pachet de unt. Eu pun si ghimbir, apoi sare si piper, se mai pot pune si verdeturi la inspiratie, patrunjel, busuioc… Cand s-a muiat un pic si a devenit auriu (dureaza doar cateva minute) se ia de pe foc craticioara si se adauga vreo 2 linguri de smantana, apoi se baga mixerul vertical si se paseaza, devenind un sos.

OBS: Eu am pus smantana direct de pe foc, big mistake, aia trebuie adaugata cand e un pic mai rece compozitia, ca sa nu se taie. Am servit cu paine proaspata din piata de la Rahova (reclama, na;)), insa in mod normal la genul asta de mancare fac bruschete cu ciuperci...

P.S. Nu stiu de ce mi se pare ca genul asta de mancare merge super si cu o bucata de branza prospata langa :). Ideea e ca se face foarte repede (exceptand pragatitul pestelui) si e supergustos…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Paste cu sos Pesto


Din colectia mancarurilor care se fac in 10 minute, ca sa nu ma dezic de nick-ul meu, ma gandeam sa v-o scriu pe asta ca e noua si e intr-adevar deosebita. Nu stiu daca deosebit de buna sau de rea, dar deosebita fata de gusturile cu care sunt invatata sigur este.

Ingrediente: sos Pesto, paste, bacon, ciuperci, parmezan.

La 2 portii am folosit 200 gr de spaghete (puteti alege orice fel de paste, eu de-astea aveam la indemana; data viitoare o sa iau niste paste in forma de fluturasi sau inimioare, hi-hi). Am pus "la ureche" bacon si o punga de 450 gr de ciuperci asortate congelate (marca carrefour, noua ne plac f mult, sunt super gustoase si ok ca pret). Sosul pesto l-am cumparat (in kaufland, 185 gr - 16 lei, am folosit pt 2 portii cel mult un sfert din el). Pastele se pun la fiert (descriu procesul? :P ) si in timpul asta se prajeste putin baconul si ciupercile. Cand sunt gata pastele se scurg, se adauga baconul, ciupercile, sare, piper, o lingura de sos pesto si parmezan.
Daca nu va place busuiocul nu incercati :).
Sosul pesto se poate face si in casa din cate am citit, din ulei de masline, usturoi, busuioc si muguri de pin, toate blenduite pana iese o chestie vascoasa si verde, numai buna de pus in mancare :)
Pofta!
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Musaca de vita cu dovlecei si cartofi

Pana astazi sincer tot ce stiam despre musaca este ca e un fel e ghiveci cu carne tocata, nu am vazut cum arata si nu am mancat niciodata. Dar prinzand din zbor o idee de la unchiul meu cum sa scurtez durata de preparare a carnii de vita, mi-a venit ideea asta si a functionat, prin urmare o impartasesc mai departe…
Precizez ca m-am inspirat ca idee de preparare din retete, insa ce am facut a fost la inpiratia de moment, deci, ca la quiche, cantitatile sunt la latitudinea bucatarului.

Am folosit asa (au iesit 4 portii zdravene si satioase):
400 g carne de vita (manzat)
4-5 cartofi
un dovlecel mijlociu spre mare
2 rosii curatate de coaja
2 oua sunt prea putine, merg si 3-4, sau macar sa fie mari
150 ml smantana
2 cepe, 3 catei de usturoi
sare, piper, nucsoara, cimbru, oregano, patrunjel verde tocat
niste cascaval ras
Dovleceii si cartofii i-am curatat si taiat rondele mai subtiri si i-am oparit cate 10 min in apa cu sare, apoi i-am scos in sita la racit.
Carnea am tocat-o in masina si am asezonat-o cu sare si piper.
Am calit usturoiul, apoi si ceapa taiate marunt (si am adaugat si un ardei verde cubulete peste ele, lasand la foc mic cateva minute cu capac). Am adaugat carnea cate 2 linguri odata, amestecand continuu sa nu o las sa se adune, iar cand isi schimba culoarea, mai adaugam doua linguri si tot asa. Am pus nucsoara si cimbru si apoi rosiile decojite si taiate cubulete. Am lasat 15 min la foc mic, ultimele 5 fara capac.
Intr-o tava unsa cu unt am asezat rondelele de cartofi apoi carnea, apoi rondelele de dovlecei, apoi ce mi-a mai ramas din cartofi. Am adaugat deasupra cascaval ras si ouale batute bine cu smantana si amestecate cu patrunjelul proaspat. Am dat la cuptor la 180 grade(foc mediu) cam 40-45 min, pana s-a rumenit un pic deasupra.
Eu am mai pus un pic de smantana peste cand am servit-o...
P.S. Ar mai fi trebuit sa pun o poza, consortul meu a fotografiat farfuria lui goala dupa ce a papat tot. De precizat ca nici el nu a mancat in viata lui musaca si nu stia ce e aia... Inculti mai suntem dom'le...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Pui cu orez si sos picant de curry

Asta e o reteta partial inspirata si restul toal la inspiratie :P
Pentru partea cu puiul am sa-i multumesc bunei mele prietene Daniela din Bucuresti, inca e una din cele mai gustoase feluri in care am mancat pui.
Orezul il fac de fiecare data la inspiratie, insa sosul e o premiera pentru ca eu habar n-am cum se fac sosurile. Ei bine, lucky for me, asta a iesit si inca a fost apreciat chiar si de bunica, ceea ce e argumentul final J
Deci, pentru o cina romantica in doi sunt arhisuficiente urmatoarele:
- 2 bucati de piept de pui dezosat (adica jumatate de caserola)
- o punguta de orez (sau un pumn, daca e varsat)
- o ceapa mijlocie + 3 catei de usturoi
- putin ardei
- condimente la alegere, eu am pus: ghimbir, nucsoara, curry, sare, piper, rozmarin, patrunjel

Puiul se curata si se taie cubulete cam de 2 cm. Intr-un bol mic se amesteca ce condimente dorim pe pui (sare, piper, eu am mai pus nucsoara, oregano, un pic de curry). Se presara condimentele peste cubuletele de pui amestecandu-le cu mana sa ajunga pe toate fetele, insa sa nu punem in exces.
Se incinge putin ulei de masline intr-o tigaie si se pune puiul, apoi se acopera 5 minute cu un capac, pana se face alb. Apoi se ia capacul si il mai prajim putin pe ambele fete pana se rumeneste un pic. Se face destul de repede.

In alt vas micut se caleste putin ghimbir apoi se adauga orezul calindu-l cam 1 minut, eu am adaugat si niste ardei taiat cubulete si apoi se adauga apa mai mult decat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba la foc mic fara sa amestecam pana scade toata apa (se gusta si daca nu e facut se mai adauga putina apa)

In al treilea vas se topeste cam un sfert de unt(poate mai putin), se adauga usturoiul bucatele mici, apoi ceapa(nu e nevoie de maruntire, poate fi solzisori) si se acopera cateva minute. Eu am mai adaugat niste curry la condimentele amestecate pt pui(ca a ramas destul) si le-am turnat apoi peste ceapa in unt, amestecand. Am pus si o lingura de smantana si dupa 2-3 minute am stins focul.
Sosul astfel obtinut l-am pasat cu robotul de bucatarie. Nu am mai adaugat in poze, insa la mancarea asta merge super un pahar de vin rosu demisec…
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Sufle de conopida

Trecand peste ideea mea, poate preconceputa ca sufle-ul, in acceptiunea bucatariei frantuzesti e o chestie care trebuie sa creasca, foarte delicat ca odata se desumfla, iata o reteta pe care o am de la mama si care e cam altceva, dar ea asa ii zice.

Avem nevoie de:

- o conopida mijlocie

- 4 oua (daca sunt mari ajung si 3)

- 3 linguri de faina

- 500 ml lapte

- o jumatate de pachet de unt

Conopida se spala, se curata si se taie in buchetele, apoi se opareste 20 min in apa fiarta cu sare si in care am pus si o lingura de lapte, ca sa ramana alba. Apoi se scoate intr-o sita si se lasa la racit.

Untul se topeste intr-o craticioara pe foc, apoi se ia deoparte si se adauga faina si laptele si se pune la loc pe foc amestecand pana se ingroasa si bulbuca (trebuie sa ajunga cam de consistenta unei budinci fierbinti).

Ouale se bat intr-o farfurie adanca, ca pt omleta. Se iau buchetelele de conopida si se dau prin ou si apoi prin sosul budincos de unt, apoi se aseaza intr-un vas termorezistent. Ce ramane din sos torn deasupra si optional se poate rade si un pic de cascaval, eu am presarat putin patrunjel pt aspect.

Se da la cuptor la 200 grade cam 20 min, pana se formeaza deasupra un soi de crusta. Cuptorul sa fie preincalzit.

P.S. Mama il mananca rece, taiat ca o felie de tarta, de la frigider. Merge servit insa si cald, cum se prefera.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Prajitura cu fructe si branza de vaci


La capitolul "prajituri usoare si racoroase" as trece-o si pe asta, se face usor si e super buna.
Blat
125 g Rama
100 g zahar
2 galbenusuri
300 g faina
1 lingurita praf de copt
lapte
Umplutura
3 oua
250 g branza de vaci
250 g smantana
75 g zahar
1 lingura amidon
850 ml compot (eu o fac cu piersici)
nuca caramelizata

Pt blat se amesteca margarina cu galbenusurile si zaharul. Se toarna faina cu praful de copt si se inglobeaza incet, punand lapte. Cand se obtine un aluat gros se intinde intr-o tava (eu folosesc foaie de copt). Blatul se intinde greu, fiind gros, dar e cea mai grea operatiune din toata reteta.
Pt umplutura se separa si celelalte 3 oua. Se bat cele 5 albusuri cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu br de vaci, smantana, zaharul si amidonul. Se inglobeaza cu albusul batut.
Se intinde umplutura peste blat si se presara deasupra bucatele de fructe din compot. Se da la cuptor 45 de min. La sfarsit se presara nuca caramelizata (eu nu pun decat cand am timp).
Se serveste cu frisca deasupra.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Vinete la cuptor


Pt ca s-a discutat despre vinete acum cateva zile m-am gandit sa va dau o varianta de mic dejun. E banal, dar noua ne place.
Pt 2 persoane ajung 2 vinete. Se taie vinetele pe lung si se oparesc feliile in apa cu sare. Se scot, se pun intr-o tava cu putin ulei sau intr-un vas yena si se pune pe fiecare putin bulion (pasta de rosii), mujdei de usturoi (sau direct usturoiul maruntit amestecat in bulion), o felie de bacon, o felie de cascaval.
Se dau la cuptor (in reteta originala se rasucesc dar mie nu mi-a iesit, chiar sunt curioasa daca reuseste cineva sa rasuceasca asa ceva) pana se rumeneste cascavalul.
Se papa cu coaja sau fara, testat si pe copii sub un an :)
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Placinta cu fructe

Reteta se poate face cu diverse fructe, eu original o fac cu rabarbar, insa merge si cu prune sau caise, etc.

Ingrediente :

- 4 oua

- 280 g faina

- 180 g unt sau margarina

- 200 g zahar pt coca + 150 g zahar pt spuma(glazura)

- 8-10 linguri de lapte

- ½ plic praf de copt, un praf de sare

- Fructe (am pus 3 bete de rabarbar, 3 prune si un mar)

Se omogenizeaza untul la temperatura camerei cu cele 200 g zahar, apoi se adauga 4 galbenusuri. Se continua amestecarea si se pun pe rand lingurile de lapte. Faina separat se cerne si se amesteca cu praful de copt, apoi se adauga in ploaie peste aluat amestecand la o viteza potrivita. Aluatul nu trebuie sa iasa vartos.

Fructele se pot taia marunt sau am vazut la televizor ca mai nou e moda sa pui chiar jumatati de fruct pt aspect, fiecare cum prefera insa se va taia mai greu cu bucati mari.

Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu faina, sau se poate folosi hartie de copt. Se toarna aluatul in tava apoi se presara putin gris ca sa mai absoarba din eventualul suc lasat de fructe, pe care le adaugam deasupra.

Cuptorul trebuie incalzit in prealabil, cam 10-15 min. Se da 10 min la foc mai maricel (eu am pus 220 grade) apoi se micsoreaza focul (200 sau 180). In total, incluzand cele 10 minute ar trebui sa fie gata in jumatate de ora, insa asta depinde foarte tare de cuptor. Ideea e sa nu deschideti usa sub nici o forma inainte de 20-25 min, dupa care se poate incerca cu scobitoarea pana e ok.

Separat se bat spuma cele 4 albuse si se adauga apoi cele 150 g zahar. Spuma se adauga peste placinta la final si se mai poate lasa max 5 min in cuptor. (Eu din pacate am lasat-o un pic mai mult de 5 min si s-a facut ca o bezea deasupra, normal trebuie sa ramana spumoaso-spongioasa:D) Dar mie imi place mai mult asa un pic crocanta.

Partea cu spuma e optionala.

Rezultatul arata cam asa:


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Clatite cu ciuperci la cuptor

Daca ar fi sa fac un top al mancarurilor dupa criteriul irezistibile sau cele mai bune de pe pamantul asta, cu siguranta in el ar intra clatitele, undeva pe un loc fruntas. Si desi dupa ce am mancat in Olanda pentru prima data clatite cu sunca si cascaval, deci stiam ca exista si sarate, tot de clatitele din Cocoon imi aduc aminte mai bine la capitolul asta... Si prefer oricand o portie de clatite sarate unora dulci ;)

Desi reteta e clasica si foarte simpla si intuitiva, o postez totusi, in scopul inspirarii celor care nu mai stiu ce sa gateasca ;)

Ingrediente:

- 3 oua

- 10-15 linguri de faina

- un praf de sare (adica un varf de lingurita)

- lapte

- apa minerala

- 400 g ciuperci proaspete

- o ceapa mica-medie

- patrunjel

- 2 lg smantana

- cascaval ras

Eu fac aluatul de clatite in felul urmator: pun cam 1 lg de faina la o clatita care vreau sa iasa, un pic mai multa faina daca le vreau mai groase cum e cazul de fatza. Pun sarea si 2 oua si le sparg omogenizand (se fac frecatei) cu lingura de lemn nu amestecand circular ci tercind ouale in faina cu fundul lingurii. Apoi adaug niste lapte cat sa se faca o consistenta de aluat fara sa stropeasca si inclin oala batandu-le tot cu fundul lingurii sa se omogenizeze cocoloasele de faina. Cand au disparut mai pun lapte pana aluatul curge gros si apoi cate un pic de apa minerala (asta deja o amestec circular) pana ajunge sa curga.

Coc in tigaie clatitele cu putin ulei la fiecare (mi-au ramas cateva si de mancat cu ceva dulce):

Ciupercile se curata si se spala, se taie rondele si se calesc intr-o tigaie mai adanca peste ceapa anterior inabusita in ulei. Eu am pus si putin ghimbir in ceapa, noua ne place. Ciupercile le-am lasat cu capac vreo 10 min ca sa transpire si sa lase apa, sa nu se arda ceapa. Fiecare are acum propria idee despre ce inseamna ciuperci facute, eu unde am citit reteta zicea ca in 7 minute sunt gata. La sfarsit am adaugat patrunjel si le-am luat de pe foc.

Se incinge cuptorul si se pregateste un vas termorezistent cu un pic de ulei uns pe fund sau cu unt. Se ia cate o clatita, se pun ciuperci pe mijloc si se ruleaza, apoi se aseaza rulourile inghesuite in vas.

Ultimul ou se bate cu smantana si se adauga cascaval ras cat incape ramanand o pasta, care se intinde peste rulourile din vas. Deasupra se mai poate presara cascaval ras si un pic de patrunjel proaspat si se da 10-15 min la cuptor (180-200 grade) Rezultatul arata cam asa:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design