Tort Pian

La fiecare aniversare din familie incerc sa vin cu un tort nou, ceva deosebit, asa ca sunt mereu in cautare de retete interesante. Acest tort l-am facut prima data luna trecuta pentru ziua Motanului de Chesire si a fost asa de bun incat l-am facut din nou miercuri pentru prietenele mele (personajele din tara bucatelor). De data asta cu poze ;)

 
Ideea este preluata de pe blogul Amaliei, cu mici modificari.

Ingrediente blat: 6 oua, 100 g zahar, 70 g nuci macinate, 3 linguri cu cacao, 100 g faina, 2 plicuri de zahar vanilat, 3 linguri cu apa, 1 praf de copt

Ingrediente rulada: 4 oua, 80 g zahar, 2 liguri cu ulei, 2 linguri cu apa calda, 80 g faina, 1 praf de copt

Ingrediente crema blat: 50 g amidon, 150 g zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 500 ml lapte, 100 g unt nesarat

Ingrediente crema rulada: 3 galbenusuri, 100 g zahar pudra, 4 linguri cu lapte praf integral, 200 g unt nesarat, 3-4 linguri cu cacao, 1 plic zahar vanilat

Alte ingrediente optionale: 1 borcan cu gem de zmeura, 250 ml apa, 4 linguri cu zahar, aroma (se poate pune vanilie sau un plic de capuccino), 1 plic crema de ciocolata pentru prajituri

Modul de preparare

Inainte sa incepeti, inarmati-va cu multa rabdare si voie buna pentru ca e ceva de munca la acest tort. Nu vreau sa va speriati, exista si torturi mai complicate si oricum, prima data e mai greu ca a doua oara stii deja cum se face :D.

Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri si se bat albusurile cu 2 linguri se zahar apoi se lase deoparte. Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar si cu cele doua plicuri de zahar vanilat adaugand treptat cate o lingura cu apa. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa si se incorporeaza in galbenusuri. Se adauga cate o lingura de albus batut, amestecand de jos in sus cu o lingura de lemn. La sfarsit se pune si nuca macinata si se torna compozitia intr-o tava cu diametru de 26 cm (daca aveti o tava mai mica puteti face blatul doar din 5 oua, modificand corespunzator si restul ingredientelor) si se da la cuptor la foc potrivit pentru aprox. 15-20 de minute.


Rulada: Acelasi mod de preparare ca si la blat. Cantitatile depind de tava pe care o aveti. Ideea este ca blatul sa nu fie mai gros de 1-1,5 cm. Cantitatile de mai sus le-am folosit pentru o tava de aprox. 25x35 cm. Avand experienta de luna trecuta, cand o singura tava nu mi-a ajuns si am fost nevoita sa tai din diametru blatului maro (diametrul tortului a fost de aprox.22-23 cm), de data asta am facut doua blaturi pentru rulada.

Crema blat: Se amesteca amidonul, zaharul, zaharul vanilat si laptele ca la budinca si se pune pe foc pana se ingroasa. Cand se raceste se amesteca cu untul (daca nu e suficient de rece se topeste untul si rezulta o crema lichida). Pentru a nu ramane bucati de unt neomogenizate in crema va sfatuiesc sa lasati unul sa se inmoaine inainte de a-l folosi. De preferat ar fi sa adaugati budinca in unt si nu invers.


Crema rulada: Se amesteca galbenusurile cu zaharul pe aburi pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga laptele praf si cacaoa. Dupa ce se raceste se amesteca cu untul. (daca aveti nevoie de  inca o rulada se maresc putin cantitatile).

Nu-i asa ca n-a fost greu pana aici? Acum urmeaza partea de asamblare.

Se taie blatul maro in jumatate si se insiropeaza fiecare parte, cu mentiunea ca partea de jos trebuie sa fie mai putin insiropata pentru a sustine greutatea tortului. Insiropatul este optional, la fel fiind si stratul subtire de gem de zmeura care se pune pe blat. Mie imi place deoarece ii da un gust putin acrisor. Peste gem se pune jumatate din crema pentru blat. Blatul pentru rulada se taie in fasii de 3-5 cm (in functie de cat de inalt vreti sa fie tortul, ale mele au fost de 4,5 cm) si se ruleaza fiecare fasie ca in pozele de mai jos si se aseaza peste blatul maro:

Peste rulada se adauga restul de crema pestru blat peste care se pune cealalta jumatate a blatului maro insiropat si uns cu un strat subtire de gem de zmeura. Eu am imbracat tortul in crema de ciocolata si am presarat migdale prajite.


(Out of the record, sub crema de deasupra mai exista si un strat de glazura care nu s-a intins bine si arata ca naiba si din cauza careia s-a taiat foarte greu tortul deoarece era prea tare)

Si gata! Cred ca mi-a luat mai mult timp sa scriu reteta decat sa o fac :)).

O felie virtuala si pentru Ducesa noastra care a fost absenta motivat de la petrecere:


Era sa uit, dau un premiu (inca nu stiu ce, dar o sa ma gandesc pana atunci) primului personaj din povestea noastra care va face acest tort. Macar sa stiu ca nu m-am chinuit degeaba sa-i scriu reteta :p
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Response to "Tort Pian"

  1. Palarierul Nebun says:
    30 iulie 2010 la 16:26

    Of, cum te gandesti tu sa ma motivezi pe mine.... Dar nu-ti merge week-endul asta, am altele in plan. Oricum, a fost foarte foarte bun. Dar e mare, fratilor, ies niste felii imense, infometati-va trei zile inainte ca sa faceti fata, pentru ca e atat de bun incat sa nu va bazati ca va abtineti. Bravo Pisico, te admir sincer pentru tenacitate.

  2. Pisica de Cheshire says:
    30 iulie 2010 la 16:43

    Ma bucur ca te-ai prins, si, ca sa fie provocarea mai interesanta, m-am hotarat asupra premiului...un desert surpriza facut de mine. Nu de alta, dar e pacat sa nu-l guste cat mai multa lume :)

  3. Regina de Cupa says:
    31 iulie 2010 la 22:45

    Pe mine ca de obicei m-ai pierdut in detaliile tehnice de gen dimensiuni tavi si cand imi trebuie 2 blaturi ca nu e suficient unul... Ideea e ca si daca as face un astfel de tort nu l-as face asa de mare. E o crima sa stai cu burta in sus dupa o singura felie :)) Crima si referitor la munca bucatarului, care trebuie sa aiba vreo 10 invitati ca sa-si vada munca apreciata cu adevarat :D, adica tava goala

  4. Regina de Cupa says:
    31 iulie 2010 la 22:47

    Felia de miercuri a ajuns la mama, ca Nelutu stia ce gust are si i-am cedat-o ei sa mai impresionez pe cineva cu talentele tale :) Acum dezbateam gust, texturi si tot felul si ea, mai curajoasa ca mine zice: lasa ca il incercam si noi vreodata :D. Ca paranteza, asta de la mami, care e genul de om care e de parere ca e un risc total nejustificat sa incerci o reteta noua de prajituri, ca daca nu iti iese :))))))))

Trimiteți un comentariu

Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design