Tarta cu fructe de padure

Am fost invitati duminica la nasi la masa si m-am gandit sa fac repede ceva dulce pentru desert. Rezultatul: tarta cu fructe de padure.




Nu e foarte complicat, presupun ca aproape toata lumea a facut macar o data o tarta cu fructe. Diferenta ar putea fi, eventual, modul de preparare al blatului.

Asadar, iata reteta mea:

Ingrediente blat: 3 oua, 125 g zahar, 150 g faina, 3 linguri ulei, 5 linguri apa, 2 plicuri zahar vanilat si o jumatate de plic de praj de copt

Ingrediente umplutura: 400 ml lapte, 1 plic de budinca de vanilie, 3 linguri zahar (sau 2 plicuri crema de tarta la 500 ml lapte), fructe de padure, 1 plic gelatina

Modul de preparare

Se separa galbenusurile de albusuri (vasul in care se pun galbenusurile fiind putin mai mare deoarece la final va contine intreaga compozitie pentru blat). Albusurile se bat cu doua linguri de zahar (din cele 125 g pregatite) pana cand se intaresc bine si se lasa deoparte pana la sfarsit cand vor fi adaugate in compozitie.

Galbenusurile se amesteca cu zaharul ramas si cu cele doua plicuri de zahar vanilat, iar din cand in cand se adauga cate o lingura de apa. Se amesteca cu mixerul pana cand se topeste tot zaharul.


Praful de copt se amesteca cu faina si se adauga treptat in compozitia de galbenusuri.

Cand s-a inglobat toata faina se pune deoparte mixerul si se ia o lingura de lemn. Se adauga cate o lingura din albusurile batute spuma si se amesteca in miscari circulare de jos in sus (nu stanga dreapta)

Se amesteca cu grija pana cand se inglobeaza tot albusul. Intre timp se unge tava cu unt si se presara cu faina. Apoi se goleste intreaga compozitie in tava si ne niveleaza usor.


Se pune in cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 15 minute. Deoarece fiecare cuptor coace diferit se poate folosi scobitoarea pentru a verifica daca blatul e copt. Se inteapa blatul cu o scobitoare si daca scobitoarea ramane curata inseamna ca blatul e copt, daca mai raman urme de aluat pe ea mai trebuie sa stea in cuptor (blatul, nu scobitoarea). Cand e gata, blatul ar trebui sa aiba o culoare aurie.


Se lasa sa se raceasca putin si se rastoarna pe o farfurie sau pe un platou. Se prepara budinca sau crema pentru tarta si se umple blatul. Intre timp se spala fructele si se pun la scurs pe un servetel pentru a absorbi apa de pe ele.

Tarta se orneaza cu fructe dupa inspiratia si preferinta fiecaruia. Eu am vrut sa fie mai multa zmeura, iar murele si afinele le-am pus doar pentru o pata de culoare si de gust.


Se prepara gelatina urmand instructiunile de pe plic (eu nu pun chiar 250 ml apa, cam 150 ml sunt suficienti) si se toarna peste fructe de la mijloc spre margine. Se poate orna si cu frisca.

Pofta buna!


Tips: Acum ceva vreme foloseam o alta reteta, cate oua, atatea linguri de zahar, faina si ulei si amestecam totul cu mixerul. Se facea mult mai rapid, dar de fiecare data, dupa ce scoteam blatul din cuptor, se lasa si se facea jumatate. De cand folosesc reteta aceasta (pentru toate blaturile de tort) nu se mai lasa si ramane pufos. Cred ca o foarte important sa nu se incorporeze albusurile folosind mixerul, ci o lingura de lemn.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

3 Response to "Tarta cu fructe de padure"

  1. Regina de Cupa says:
    28 iulie 2010 la 13:29

    Imi lasa gura apa fructele alea... In ceea ce priveste blatul, si eu folosesc (inca) reteta mamei cu ingredientele in portii egale, dar as putea incerca sa fac chestia cu lingura de lemn in loc de mixer, sa vad daca merge smecheria. Merci de sugestie ;)

  2. Palarierul Nebun says:
    28 iulie 2010 la 13:44

    Delicios arata (si-s convinsa ca a si fost). De mult nu am mai facut tarta cu fructe. Bravo, Moni, pentru deschiderea "lucrarilor" :)

  3. Pisica de Cheshire says:
    28 iulie 2010 la 13:48

    Asta a fost doar incalzirea, saptamana aceasta urmeaza sa fac trei torturi. Sper sa am timp sa le postez inainte sa plec in concediu.

Trimiteți un comentariu

Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design