Grisine


Azi am facut grisine dupa reteta Laurei Adamache.Doar ca am folosit mai multa apa decat scrie in reteta si le-am tinut cu 10 minute mai mult in cuptor.

200 g faina
2 linguri ulei
6 g drojdie uscata
50 g gris
150 ml apa calduta
sare
1/2 lingurita zahar.
Se amesteca toate in masina de paine, sau in robot, sau na, daca n-aveti nici una din astea, asa cum am eu, faceti cu mana.
Etape:
1.Faina+drojdie+gris se amesteca
2.Apa+zaharse amesteca
3.Se amesteca tot din faza 1 si faza 2
4.Dupa ce iasa un aluat, puneti si lingurita cu sare si framantati.
Eu am uitat sa pun sare.Am pus-o doar cand intindeam grisinele.
Le-am intins, faceti-le subtiri, ca am vazut ca cresc.Le-am uns cu apa calduta, dupa care am presarat ce am gasit pe acia:boia, susan, sare, etc.
Le-am tinut la cuptor 28 min la 180 grade
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Ciorba de cartofi cu tarhon

Nu-mi place sa fac ciobe! Mai bine fac 10 torturi si prajituri deodata, sau orice fel doi. Dar cum sotul meu nu prea mananca dulciuri si prefera ciorbele, n-am avut de ales si m-am conformat. Cu ajutorul lui, bineinteles.

Recunosc ca la noi in bucatarie el e responsabil de partea asta, dar il ajut si eu pe ici pe colo. Si pentru ca nu le facem prea des, mereu uitam reteta si trebuie sa sunam acasa si sa cerem lamuriri.

Stiu ca mai sunt si alte persoane in situatia mea, asa ca voi impartasi retetele cu voi. Fiecare e cu gustul lui, asa ca nu dati cu pietre daca nu va place :D


Si sa trecem la reteta.

Ingrediente pentru o oala de 4-5 litri:
  • o ceapa mai mare (sau doua mai mici)
  • un ciolan afumat (de aprox. 1 kg)
  • un morcov
  • 6-8 cartofi
  • frunze de tarhon
  • 2 galbenusuri
  • 2-3 linguri cu smantana

Se pune ciolanul in oala si se completeaza cu apa rece pana cand e plina. Se pune la fiert la foc potrivit.Se adauga si ceapa taiata marunt si se lasa sa fiarba impreuna pana cand carnea se poate lua de pe os. (Eu n-am mai pus sare deoarece ciolanul e deja sarat, am potrivit de gust la sfarsit)


Intre timp se curata si se taie morcovul si apoi cartofii. Pentru ca apa scade destul de mult eu am mai completat cu apa din cand in cand, astfel incat sa fie oala mereu plina.

Dupa ce s-a fiert carnea se scoate din oala si se ia jos de pe os. Se pun inapoi bucatile de carne macra (noi indepartam si partile grase) si se adauga morcovul si cartofii. Asa arata ciolanul dupa ce a fost "dezbracat" :)



Cand sunt aproape fierti cartofii si morcovii se adauga frunzele de tarhon. Noi am folosit si frunze uscate (prima data cand am facut ciorba asta), dar si frunze puse in otet in borcan. E bine cu orice aveti. Se lasa sa dea in clocot de cateva ori si apoi se potriveste de sare si acru.

Se ia ciorba de pe foc, sa se odiheasca. Intre timp se freaca doua galbenusuri cu 2-3 linguri cu smantana. Se ia cu polonicul ciorba fierbine din oala si se adauga incet peste galbenusuri, amestecand continuu. Se adauga ciorba pana cand compozitia cu galbenusuri ajunge la aceeasi temperatura cu ciorba (aproximativ).


Apoi se adauga inapoi in oala amestecand incet. Se mai lasa pe foc cateva minute si ciorba e gata. Pofta buna!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Tort de mere

Tortul asta l-am facut de Mihail si Gavriil. E foarte simplu de facut, nu de alta, dar acum scriind reteta, mi-am dat seama ca am retinut tot ce trebuie facut. L-am luat tot de pe siteul Laurei Adamache, din concursul cu retete cu mere.


Blat
3 oua
100 g zahar
3 linguri faina
o lingurita praf copt
1 lingurita scortisoara


Crema

500 g mere
150 ml frisca
o budinca de vanilie
un pliculet gelatina
50 g zahar


Pentru fundul cratitei

zahar 100 g
3 mere
zeama 1/2 lamaie
putin unt

Se caramelizeaza intr-o cratita in care veti coace si blatul, 100 g zahar .
3 mere se taie felii, si se pun pe foc 5 min cu putin zahar, sa se inmoaie si sa se topeasca zaharul.Cand s-au racit, se adauga zeama de la 1/2 lamaie.
Fundul cratitei cu zahar caramelizat, se unge cu unt , si se aseaza merele inmuiate in lamaie.
Baltul se face din 3 albusuri batute spuma,la care se adauga 100 g zahar, dupa care cele 3 galbenusuri, 3 linguri cu faina si o lingurita de praf de copt si lingurita de scortisoara.
Baltul se toarna in cratita peste merele inmuiate in lamaie si se da la cuptor 30 minute.
Crema se face din mere rase , amestecate cu 50 g zahar, care se pun pe foc sa se caleasca putin.In 6 linguri de apa dizolvam budinca, iar in 3 linguri de apa gelatina.
Luam din amestecul de mere o lingura de compozitie si o punem peste budinca dizolvata, amestecam, dupa care o adaugam in cratita cu mere de pe foc.
Adaugam in compozitie si gelatina, si amestecam, pana se intareste toata compozitia.
Batem 150 ml frisca pe care o vom amesteca cu merele budincoase, dupa ce se vor raci.
Scoatem blatul din cuptor, si-l intoarcem cu fundu'n sus si-l lasam sa se raceasca.
Dupa care-l asamblam Blat+Crema+50 ml frisca pentru decorat.
Se amesteca 1 lingura de zahar cu o lingura cacao+ o lingura de apa fiarta si se da un alt sens albului de pe tort
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design