Ciorba de cartofi cu tarhon

Nu-mi place sa fac ciobe! Mai bine fac 10 torturi si prajituri deodata, sau orice fel doi. Dar cum sotul meu nu prea mananca dulciuri si prefera ciorbele, n-am avut de ales si m-am conformat. Cu ajutorul lui, bineinteles.

Recunosc ca la noi in bucatarie el e responsabil de partea asta, dar il ajut si eu pe ici pe colo. Si pentru ca nu le facem prea des, mereu uitam reteta si trebuie sa sunam acasa si sa cerem lamuriri.

Stiu ca mai sunt si alte persoane in situatia mea, asa ca voi impartasi retetele cu voi. Fiecare e cu gustul lui, asa ca nu dati cu pietre daca nu va place :D


Si sa trecem la reteta.

Ingrediente pentru o oala de 4-5 litri:
  • o ceapa mai mare (sau doua mai mici)
  • un ciolan afumat (de aprox. 1 kg)
  • un morcov
  • 6-8 cartofi
  • frunze de tarhon
  • 2 galbenusuri
  • 2-3 linguri cu smantana

Se pune ciolanul in oala si se completeaza cu apa rece pana cand e plina. Se pune la fiert la foc potrivit.Se adauga si ceapa taiata marunt si se lasa sa fiarba impreuna pana cand carnea se poate lua de pe os. (Eu n-am mai pus sare deoarece ciolanul e deja sarat, am potrivit de gust la sfarsit)


Intre timp se curata si se taie morcovul si apoi cartofii. Pentru ca apa scade destul de mult eu am mai completat cu apa din cand in cand, astfel incat sa fie oala mereu plina.

Dupa ce s-a fiert carnea se scoate din oala si se ia jos de pe os. Se pun inapoi bucatile de carne macra (noi indepartam si partile grase) si se adauga morcovul si cartofii. Asa arata ciolanul dupa ce a fost "dezbracat" :)



Cand sunt aproape fierti cartofii si morcovii se adauga frunzele de tarhon. Noi am folosit si frunze uscate (prima data cand am facut ciorba asta), dar si frunze puse in otet in borcan. E bine cu orice aveti. Se lasa sa dea in clocot de cateva ori si apoi se potriveste de sare si acru.

Se ia ciorba de pe foc, sa se odiheasca. Intre timp se freaca doua galbenusuri cu 2-3 linguri cu smantana. Se ia cu polonicul ciorba fierbine din oala si se adauga incet peste galbenusuri, amestecand continuu. Se adauga ciorba pana cand compozitia cu galbenusuri ajunge la aceeasi temperatura cu ciorba (aproximativ).


Apoi se adauga inapoi in oala amestecand incet. Se mai lasa pe foc cateva minute si ciorba e gata. Pofta buna!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

5 Response to "Ciorba de cartofi cu tarhon"

  1. Copilul zambitor says:
    22 noiembrie 2011 la 21:48

    Tu ce bine arata.....imi ploua in gura.
    Urasc ciorbele.Imi place la inceput cand arunc de toate acolo, si urasc la sfarsit ca nu stiu ce naiba sa-i mai pun ca sa aiba gust.

  2. Zebru says:
    23 noiembrie 2011 la 00:41

    vai pisico, iti multumesc frumos. tu copilu, tu urasti ciorbele? pardon. EU urasc ciorbele. si da, iese o varza totala fara gust. dar auzi, cand m-am plans eu de ciorbe, te-ai dat experta! ce urat. cica "ce e tu asa greu?". ahaaaaa

  3. Zebru says:
    23 noiembrie 2011 la 00:41

    vai, de abia astept sa intrebe iepurele cine e copilul zambitor! :)))))))))))))

  4. Anonim Says:
    23 noiembrie 2011 la 10:26

    Tu....eu macar am multe la activ care-mi iasa.Adica e un procent de 70% reusite.E extra zic eu.Si da, le urasc

  5. Pisica de Cheshire says:
    23 noiembrie 2011 la 10:28

    Si unde-s, ca nu le vad pe blog...

Trimiteți un comentariu

Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design